Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΘΗΚΗ ΚΑΠΝΟΥ

   Σερφάροντας στο internet βρήκα έναν πολύ ωραίο τρόπο για το πώς να φτιάξουμε μόνοι μας θήκη καπνού σύμφωνα με τα γούστα μας και είπα να σας τον παρουσιάσω...

    Διαλέγουμε το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε (ύφασμα-τσόχα-τζιν-δέρμα). Εδώ η κατασκευή είναι με ένα λεπτό γαλάζιο δερματάκι. Κόβουμε ένα κομμάτι 15 επί 30 κι ένα μικρό 9 επί 4,5.



   Διαλέγουμε πώς θα τη διακοσμήσουμε. Ένα κορδόνι -εδώ είναι σουετάκι- αλλά μπορεί να είναι οτιδήποτε (στρογγυλά ή πλακέ κορδόνια, ποντικοουρά , λωρίδα υφάσματος κλπ) .Θα χρειαστούμε περίπου 35 εκατοστά. Αν είναι πιο μακρύ ας περιμένουμε να κόψουμε στο τέλος αυτό που περισσεύει.
    Ένα πλακέ στοιχείο (εδώ ο αστερίας) για διακόσμηση στο εσωτερικό ώστε να μη φουσκώνει η θήκη μας.
    Μια χάντρα ή μεταλλικό στοιχείο για το τελείωμα του κορδονιού. Αυτό μπορεί να είναι και στρογγυλό και μεγάλο δεν μας πειράζει.



   Βγάζουμε και ότι άλλο μπορεί να μας ταιριάξει και θα αποφασίζουμε μετά ακριβώς τι θα βάλουμε στο κορδόνι.



   Παίρνουμεμε το μικρό κομμάτι που είχα κόψει και το σημαδεύουμε με ένα στυλό εκεί που θα το ράψουμε από την καλή. Θα πέσει η κλωστή επάνω και δεν θα φαίνεται τίποτα οπότε δεν υπάρχει λόγος να παιδευόμαστε με κιμωλίες σαπούνια και λοιπά αόρατα μαρκαρίσματα. Σημαδεύουμε κατά βούληση. Αυτό που προσέχουμε είναι αριστερά να είναι το κέντρο ανοιχτό για να περνάνε τα χαρτάκια και δεξιά η μεσαία βελονιά να είναι ακριβώς στο κέντρο!



   Γυρνάμε το ίδιο κομμάτι από την ανάποδη και σημαδεύουμε εκεί που θα κόψουμε. Η μεγάλη γραμμή πρέπει να είναι 7 εκατοστά και 2 χιλιοστά.



   Διπλώνουμε στη μέση και κόβουμε με ένα ψαλίδι τη μεγάλη γραμμή.



Σχηματίζουμε τα Τ στις άκρες με ένα μικρό ψαλιδάκι.



   Βάζουμε το μικρό κομμάτι από την καλή μεριά και το κεντράρουμε στο μεγάλο κομμάτι που είναι κι αυτό από την καλή.



    Διαλέγουμε την κλωστή που θα χρησιμοποιήσουμε.


   Ξεκινάμε το ράψιμο. Η πρώτη βελονιά στο πλάι αριστερά και ανάμεσα στα δύο υφάσματα για να κρύψουμε τον κόμπο. Από δύο βελονιές σε κάθε σημείο.



    Ειδικά στη πάνω μεριά επειδή φαίνεται προσπαθούμε να κρύβουμε όλες τις λοξές βελονιές στο ενδιάμεσο ώστε να βγαίνουν κάθετες γραμμούλες κι από τις δυο πλευρές.



    Δυστυχώς δεν ξέρω πως λέγεται η βελονιά. Δείτε εδώ. Είναι σαν αυτή στο δεύτερο σχέδιο.
http://www.sewdresses.com/sew-dresses/sewing-how-to-sewing-easy-sewing-stitches
Ενναλακτικά χρησιμοποιώ κι αυτή http://www.monkeysee.com/play/2151-sewing-the-button-hole-stitch
   Συνεχίζουμε μέχρι την κάτω δεξιά γωνία.



  Περνάμε το διακοσμητικό μας και το στερεώνουμε και στις δυο βελονιές μας.



   Συνεχίζουμε και τελειώνουμε στην αριστερή πλευρά.


 

   Διπλώνουμε την κάτω μεριά της θήκης να έχει πλάτος 8 εκατοστά και σημειώνουμε όπως φαίνεται στην εικόνα (μισό εκατοστό από κάθε άκρη και ένα εκατοστό μεταξύ των υπόλοιπων).



    Εδώ αφού τελείωσα τα δυο πλαινά, κόλλησα και μια κορδέλα πάνω από το κάτω μέρος της θήκης γιατί ήθελα λίγο χρώμα παραπάνω.
    Με κορδέλα η χωρίς, αφού τελειώσουμε το ράψιμο στο κάτω μέρος υπολογίζουμε πού θα είναι το καπάκι, γυρνάμε από την ανάποδη κάνουμε ένα σημάδι στη μέση και αφού τρυπήσουμε περνάμε το κορδόνι.



    Τα δέρματα επειδή δεν τρυπάνε εύκολα και το εργαλείο για τρύπημα δέρματος κάνει μεγάλες τρύπες για ευκολία χρησιμοποιώ ένα εργαλείο που έχω για scrapbooking, το ribbon slot punch tool και κάνω μια μικρή τρύπα.



   Δένουμε κόμπο το κορδόνι και διπλώνουμε το καπάκι ώστε να κρυφτεί.



   Ράβουμε και το πάνω μέρος όπως κάναμε με το κάτω.



   Κλείνουμε το καπάκι κι αποφασίζουμε τι θα βάλουμε στο κορδόνι.


  
   Τελικά έβαλα άλλες χάντρες φυσικά από αυτές που είχα βγάλει στην αρχή. Λες και μου συμβαίνει πρώτη φορά..:-)


  
   Κι έτοιμη η θηκούλα!!


Σημειώσεις....
-Οι διαστάσεις είναι για μικρό πακέτο καπνού αλλά είναι έτσι μετρημένες ώστε να μπορεί να μπει με το σακουλάκι γιατί κακά τα ψέματα χύμα ο καπνός ξεραίνεται σε ότι θήκη και να μπει.



Πηγή: http://animacraft.blogspot.gr/2011/03/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου